Tlusté střevo:(intestinum crassum)
je konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá konečné zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny a minerály a také voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie – tzv. střevní mikroflóra.Tlusté střevo člověka je dlouhé 1,5 metru a tlusté 5–7 cm. Sliznice tlustého střeva netvoří řasy ani klky, naopak obsahuje velké množství pohárkových buněk, které vylučují hlen. Do tlustého střeva se nevylučují žádné trávicí enzymy.
Části tlustého střeva:
Tenké střevo: (Intestinum tenue)
je část trávicí trubice mezi žaludkem a tlustým střevem, kde dochází ke konečné fázi trávení a ke vstřebávání většiny živin. Tenké střevo člověka je asi 5 - 6 metrů dlouhé a 3 - 4 cm široké. Tenké střevo dělíme na 3 části: a) Dvanáctník = duodenum - dlouhý 20 - 30cm - nejkratší část - má podkovitý tvar - stěna je tvořena hladkou svalovinou - dochází k chemickému rozkladu potravy a k absorbci živin b) Lačník = jejunum - nejdelší úsek tenkého střeva - dochází k trávení potravy, absorbci živin a některých iontů (železo) c) Kyčelník = ileum - poslední část tenkého střeva - absorpce vitamínu B12 a solí žlučových kyselin